ΠΡΟΓΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ – ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Καλούνται τα µέλη της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας σε Εκλογοαπολογιστική Καταστατική Γενική Συνέλευση την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 11.00 π.µ. στην αίθουσα Κρητών «Ελευθέριος Βενιζέλος», (Μητροπόλεως 100, 1ος όροφος), µε θέµατα ηµερήσιας διάταξης:

1. Ανάγνωση και επικύρωση πρακτικών προηγούµενης Γενικής Συνέλευσης

2. Έκθεση Ελεγκτικής Επιτροπής

3. Γενικός απολογισµός οικονοµικής διαχείρισης και πεπραγµένων

4. Προϋπολογισµός και Πρόγραµµα ∆ράσης 2014

5. Προκήρυξη Εκλογών για ανάδειξη νέου ∆.Σ. της Π.Α.Μ

Σε περίπτωση µη απαρτίας η Γενική Συνέλευση θα πραγµατοποιηθεί την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014 στις

11.00 π.µ. στον ίδιο τόπο µε τα ίδια θέµατα ηµερήσιας διάταξης, οπότε και θα πραγµατοποιηθεί ανεξάρτητα από τον αριθµό των παρόντων µελών.

Προσοχή!

Εφ’όσον επιτευχθεί η απαιτούµενη απαρτία την πρώτη Κυριακή 2/2/2014 η Γενική Συνέλευση θα πραγµατοποιηθεί την Κυριακή στις 2 Φεβρουαρίου 2014.

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΡΗΤΙΚΗ ΒΡΑ∆ΙΑ

Το µουσικό συγκρότηµα «Oι ∆ιωµατάρηδες» και η Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας σας προσκαλούν το

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 9.00 – 12.30 µµ., (Μητροπόλεως 100, 1ος όροφος) σε µια

µουσική βραδιά, γεµάτη έντεχνο – κρητικό – Ελληνικό ποιοτικό τραγούδι και χορό.

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

ΕΚΛΟΓΕΣ

Καλούνται τα µέλη της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014 από τις 08.00 π.µ. µέχρι τις 20.00 µ.µ. να προσέλθουν στην αίθουσα Κρητών «Ελευθέριος Βενιζέλος», (Μητροπόλεως 100, 1ος όροφος) και να λάβουν µέρος στην ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου ∆ιοικητικού Συµβουλίου της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας.

Η συµµετοχή σας, δίνει δύναµη στην Αδελφότητα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Η Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας σας προσκαλεί την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014 και ώρα 7.30

µ.µ. στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος», (Μητροπόλεως 100, 1ος όροφος) να παρακολουθήσετε την Εκδήλωση Ιατρικής Ενηµέρωσης µε θέµα: «Συνδεσµικές βλάβες και ρήξεις µηνίσκων στο γόνατο. Ο ρόλος της ΜRΙ στη διάγνωση».

Το θέµα θα παρουσιάσει ο Ιατρός – Ακτινολόγος ∆ιευθυντής στο µαγνητικό τοµογράφο του νοσοκοµείου

“Άγιος Παύλος” κ. Μάριος Πετράς

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Η Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας και η Αµφικτυονία Ελληνισµού σας προσκαλούν την Παρασκευή

21 Μαρτίου 2014 και ώρα 7.30 µ.µ. στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος», (Μητροπόλεως 100, 1ος όροφος) µε θέµα: «Το θαύµα της Επανάστασης του 1821 και της, εν συνεχεία, Εθνικής µας Παλιγγενεσίας».

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

                                                                         ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ στην ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ

ΠΥΡΓΟΣ-ΑΓΧΙΑΛΟΣ-ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ-ΒΑΡΝΑ-ΣΩΖΟΠΟΛΗ-ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ

22-25/03/20147

 

1η μέρα — ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΠΥΡΓΟΣ

Αναχώρηση 07.30 για το οδοιπορικό μας στην Ανατολική Ρωμυλία .

Ακολουθώντας τον άξονα της Εγνατία Οδού , με απαραίτητη στάση για λίγη ξεκούραση φτάνουμε στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στο ΟΡΜΕΝΙΟ,(διαδρομή 450 χλμ).Μετά την διαδικασία στα σύνορα είσοδος στην ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ.

Ξεκινάμε το ταξίδι μας στην γειτονική χώρα μέσω Ντιμίτροβγκραντ, συναντάμε τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο που ενώνει την Σόφια με τον Πύργο το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας στην Μαύρη Θάλασσα, (διαδρομή 305 χλμ).

Φτάνουμε στον ΠΥΡΓΟ , μία πρώτη γνωριμία με την πόλη, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας σε πολύ κεντρικό σημείο. HOTEL BULGARIA (www.bulgaria-hotel.com). Δείπνο , διανυκτέρευση.

2η μέρα —ΠΥΡΓΟΣ-ΒΑΡΝΑ

Πρόγευμα αναχώρηση στις 09.00 το πρωί, για την σημερινή μας πορεία βόρεια.

Ακολουθώντας την ακτή της Μαύρης Θάλασσας , φτάνουμε στην ΒΑΡΝΑ. (διαδρομή 140 χλμ)

Η «καλοκαιρινή πρωτεύουσα» της Βουλγαρίας μία σύγχρονη πόλη λιμάνι , ναυτική βάση , πολύβουο διάσημο θέρετρο τους καλοκαιρινούς μήνες και ταυτόχρονα με αιώνες ιστορίας πίσω της παράδειγμα τα μεγαλύτερα Ρωμαϊκά Λουτρά στην Βουλγαρία που σώζονται μέσα στην πόλη.

Πανοραμική ξενάγηση της πόλης .Επίσκεψη στο ενδιαφέρον αρχαιολογικό μουσείο ,της πόλης όπου βρίσκουμε εκθέματα από ανασκαφές σε διάφορες περιοχές της βορειοανατολικής Βουλγαρίας, με πιο διάσημο έκθεμα το «χρυσό της Βάρνας», ένας από τους παλαιότερους θησαυρούς χρυσού στον κόσμο. Το μεγάλο πάρκο της πόλης φιλοξενεί το Ενυδρείο , τον Ζωολογικό Κήπο και το Δελφινάριο , μια επίσκεψη στον χώρο είναι πάντα ενδιαφέρουσα. Σε απόσταση μόλις 17 χιλιομέτρων από την Βάρνα συναντάμε την Μονή της Αγίας Τριάδας, γνωστή ως Αλατζά , ένα από τα καλύτερα διατηρημένα μεσαιωνικά πνευματικά κέντρα στην χώρα, κατοικία ασκητών . Το όνομα με το οποίο είναι γνωστή , «αλατζά» σημαίνει πολύχρωμο και προφανώς οφείλεται στην ύπαρξη πολύχρωμων τοιχογραφιών στους χώρους του μοναστηριού απ ο τις οποίες δυστυχώς σώζονται ελάχιστα ίχνη σήμερα.

Το τοπίο είναι εξαιρετικό , άσπροι βράχοι , πλούσια βλάστηση και το γαλάζιο της θάλασσας συνθέτουν ένα πίνακα μοναδικό. Επιστρέφοντας στον Πύργο προτείνουμε μία στάση στο χωριό Άσπρος, (BIALA),εστία Ελλήνων στην περιοχή γνωστό για την παραγωγή κρασιού και επίσκεψη σε κάποιο οινοποιείο .

Φτάνουμε στον Πύργο , ελεύθερος χρόνος δείπνο στο ξενοδοχείο.

3η μέρα — ΠΥΡΓΟΣ-ΑΓΧΙΑΛΟΣ-ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ-ΣΩΖΟΠΟΛΗ «Διαδρομή μνήμης»

Πρόγευμα αναχώρηση στις 09.00 το πρωί , για την σημερινές μας επισκέψεις στις κοντινές εστίες των Ελλήνων στην Ανατολική Ρωμυλία στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.

ΑΓΧΙΑΛΟΣ, (POMORIE), σε απόσταση 25 περίπου χιλιομέτρων από τον Πύργο βρίσκεται η κωμόπολη της Αγχιάλου η μητρόπολη του Ελληνισμού της Αν.Ρωμυλίας με ενδιαφέρουσα παλιά πόλη .

Λίγο βορειότερα βρίσκεται η ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ (NESEBAR) , αρχαιότατη πόλη, αποικία των Ελλήνων κτισμένη σε ένα βραχώδες νησάκι στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας θυμίζει την Μονεμβασιά, χίλια βήματα στην κυριολεξία χωρίζουν την αρχαία από την σύγχρονη πόλη. Αποτελεί πολιτιστικό θησαυρό της χώρας , μνημείο προστατευόμενο από την UNESCΟ, σώζονται τα τείχη και 10 από τις 42 εκκλησίες που υπήρχαν και καθιστούν την πόλη ένα ανοικτό μουσείο βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Τελευταία θα επισκεφθούμε νότια του Πύργου την ΣΩΖΟΠΟΛΗ (SOZOPOL) ,η περιοχή κατοικήθηκε από τον 6ο αιώνα π.Χ. και αναπτύχθηκε σε ναυτικό και εμπορικό κέντρο , στο τμήμα των παλιάς πόλης που σώζεται διατηρούνται πολύ αξιόλογα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής σε κατοικίες και ναούς.

Γεμάτοι εικόνες ιστορίας επιστρέφουμε στον Πύργο το απόγευμα . Δείπνο στο ξενοδοχείο.

4η μέρα – ΠΥΡΓΟΣ-ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ -ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μετά το πρόγευμα ξεκινάμε το ταξίδι της επιστροφής , αφήνουμε τον ΠΥΡΓΟ, και τα παράλια προς την ενδοχώρα . Στο ταξίδι της επιστροφής θα επισκεφθούμε την γραφική ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ (PLOVDIV) , την πόλη που ίδρυσε ο Φίλιππος ο Β΄. Πολύ σημαντική σε όλες τις περιόδους της ιστορίας της, περισσότερο επηρεασμένη από το Βυζάντιο και δεύτερη πόλη της σύγχρονης Βουλγαρίας . Θα περπατήσουμε τα γραφικά στενά δρομάκια της παλιάς πόλης , θα δούμε τα όμορφα παλιά αρχοντικά σκαρφαλωμένα στον λόφο , το Ναό του Α. Κωνσταντίνου και Α. Ελένης , το σπίτι του Λαμαρτίνου , το λαογραφικό μουσείο και το αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο.

Μία όμορφη ορεινή διαδρομή μας οδηγεί στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης-Σόφιας , διασχίζοντας την εύφορη πεδιάδα του Πετρίτς(Πετρίτσι) , περνάμε το Σαντάνσκι και φτάνουμε στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα Προμαχώνα.

Μετά τις απαραίτητες διαδικασίες φτάνουμε το βράδυ στην Θεσσαλονίκη .

ΠΛΗΡ 2310 228825 & 6948 801809